Duurzame oplossingen

duurzaamafbeeldingDuurzame oplossingen
Steeds vaker zijn mensen of bedrijven opzoek naar duurzame oplossingen vanuit de techniek. Dat is ook niet zo gek, want waarom energie verspillen als je kan besparen. Bakker TIB kan u helpen bij het samenstellen van de juiste duurzame oplossingen voor uw woning of gebouw.

PV panelen
PV panelen (ook wel zonnepanelen genoemd), zorgt voor de opwekking van elektrische energie uit zonlicht. Het aanschaffen van PV panelen is op het moment heel erg in trek door de steeds korter wordende terugverdientijd, onder andere doordat de aanschafprijs steeds lager wordt en men constant aan het rendement van zonnecellen werkt.

Energiezuinige verlichting
U kunt de energiekosten omlaag brengen door gebruik te maken van energiezuinige verlichting. Denk daarbij aan LED verlichting of gasontladingslampen. Wij bekijken wat in uw specifieke geval de beste oplossing is voor nu en op de middellange termijn.

Aanwezigheidsdetectie
Los van energiezuinige verlichting kunt u ook flink besparen door aanwezigheidsdetectie toe te passen. Door het schakelen van voornamelijk verlichting door beweging of geluid kunt u tot wel 80% aan energie (en dus kosten) besparen in bijvoorbeeld magazijnen of archiefruimtes.

KNX schakelen
De mogelijkheden worden eigenlijk onbeperkt wanneer er gebruik wordt gemaakt van KNX (domotica) schakelingen. Doordat de installatie slim wordt, kan er veel bespaart worden zonder dat u er zorg aan heeft. Denk bijvoorbeeld aan ruimtes na bepaalde tijd automatisch in- of uitschakelen, het automatisch aansturen van airco’s en/of verwarming per ruimte, noem maar op.

Camera’s
Camera’s zijn niet langer beperkt tot het beveiligen van eigendommen. Door objectherkenning op camerabeelden is het bijvoorbeeld mogelijk om de stroom van goederen en mensen in de gaten te houden, waarbij een afwijking in de stroming zorgt voor een melding of alarm. Als dit gekoppeld wordt met het KNX systeem, wordt de melding opgevangen en wordt er automatisch actie ondernomen.

zonneautoDuurzame klimaatinstallatie
Mogelijkheden tot een duurzame energiebewuste klimaatinstallatie gaan ver. Voor het opwekken van energie kan als eerste naar de beschikbare bronnen worden gekeken, te denken aan restwarmte uit productieprocessen en ventilatielucht uit de ruimtes binnen het gebouw. Daarna wordt er gekeken naar overige bronnen zoals aardwarmte, buitenlucht, oppervlakte water, zon, etc.

Klimaatinstallaties dienen naukeurig ingeregeld te worden om de opwekking, transport en afgifte duurzaam te laten verlopen. Dit lijkt logies maar gaat in de praktijk vaak verkeerd. Het is van belang dat er per project wat in het specifieke geval de beste oplossing is.